Sıkça Sorulan Sorular
Prof. Dr. Taner Usta - Jinekolojide Robotik Cerrahi
S.S.S.

Robotik cerrahi denildiği zaman hastaların ve hasta yakınlarının aklına operasyonu bir robotun yaptığı geliyor. Robotik teknolojiler çok gelişmiş olsalar bile bir doktorun müdahalesi olmadan operasyonun olamayacağı fikrini kabul etmeleri gerekiyor. Sanılanın aksine robotik cerrahi de tüm kontrol cerrahtadır. Sadece cerrah operasyonu robot kollarını kullanarak yapmaktadır. Bu kollar sayesinde çok daha fazla yönde ve açıda hareket edebilmekte ve daha becerili hareketler yapabilmektedir. Çok zor operasyonlar robot yardımı ile daha kolay ve daha kısa sürede gerçekleştirilebiliyor.

Günümüzde yapay zekanın gelişmesi ve birçok alanda kullanıma girmesi nedeniyle robotik cerrahiden bahsedildiği zaman yapay zekanın operasyonu gerçekleştirdiği düşünülebiliyor. Bizim cerrahide kullandığımız Da Vinci robotik sisteminde robot tamamen cerrah tarafından kontrol edilir ve cerrahın isteğinin dışında robotun kendi kendine karar verme ve hareket etme veya cerrahın komutunu yerine getirmeme şansı kesinlikle yoktur.

Robotik cerrahi ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan birisi de operasyon sırasında hastanın yalnız kaldığı inancıdır. Yapılan ameliyatın açık, laparoskopik veya robotik olmasına bağlı olmaksızın ameliyat esnasında anestezi almış her hastanın başında anestezi ekibi beklemektedir. Bunun dışında robotik cerrahide cerrah yine ameliyat salonunda bulunan robotun konsolunda operasyonu yaparken hastanın başında başka bir cerrah veya asistan ile operasyondan sorumlu hemşire bulunur.

Başka bir şeyi merak ediyorum?


Kabul Ediyorum