Prof. Dr. Taner Usta - Jinekolojide Robotik Cerrahi
Çikolata Kistinin (Endometriozis) Robotik Cerrahi ile Çözümü
EndometriozisKategorisinde16.12.2022 tarihinde yazıldı.

Halk arasında çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis, rahim içerisini döşeyen ‘endometriyum’ olarak bilinen dokunun rahim dışında başka organlarda görülmesidir. Rahim duvarını oluşturan bu doku, rahim dışında sıklıkla yumurtalıklarda, fallop tüplerinde, barsaklarda, idrar kesesinde, idrar tüplerinde ve iç organları kaplayan periton zarında bulunabilmektedir.

Daha nadir olarak karın boşluğu dışında ki organlarda da görülebilmektedir. Adet döneminde rahim içerisindeki endometriyum dokusundan meydana gelen kanama dışarıya atılır fakat diğer bölgelerde ki endometriozis odaklarında görülen kanama ise birikir. Bu birikme sonucu meydana gelen koyu renkli sıvıyı içeren kistlere çikolata kisti adı verilmektedir. Kistin içinde bekleyen kan erimiş çikolataya benzemektedir.

Çikolata Kistinin Belirtileri

Çikolata kistinde en sık rastlanan belirtilerinin başında kasık bölgesinde ağrı gelmektedir. Özellikle adet döneminde normalden çok daha şiddetli ağrılar ve kramplar görülebilmektedir. Bu ağrılar adet döneminden sonra devam etme eğilimi göstermektedir. Bunun yanı sıra cinsel ilişkide ağrı, tuvalete çıkarken zorlanma, adet döneminde aşırı kanama gibi belirtiler de bulunmaktadır.

Çikolata kistinin diğer bir önemli şikayeti ise kısırlıktır. Bunlarla beraber, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı ve sürekli yorgunluk hali de çikolata kisti ile beraber görülebilmektedir. Çikolata kistini teşhis edebilmek için fiziksel muayeneden ve çeşitli görüntüleme yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Çikolata kistinin kesin tanısı ise laparoskopi ile konulmaktadır. Laparoskopi ile ufak bir kesinden vücuda yerleştirilen kamera ile rahim dışında yer alan endometriyal doku incelenmektedir.

Çikolata Kistinde Robotik Cerrahinin Avantajı

Robotik cerrahinin diğer birçok alanda olduğu gibi çikolata kisti tedavisinde de önemli avantajları bulunmaktadır. Robotik cerrahi ile üç boyutlu ve 16 kat büyütülmüş görüntü eşliğinde lezyonlar çok daha net olarak gözlenmektedir. Operasyon alanının detaylı bir şekilde görüntülenebilmesi sayesinde anormal doku daha kesin bir şekilde ortadan kaldırılabilmektedir.

Robot kollarının 7 farklı yönde ve 540 derece açıyla hareket etme kabiliyeti olduğu için bu endometriozis lezyonları komşu organlara zarar vermeden tam olarak çıkarılmaktadır. 1 cm den küçük kesilerden yapılan bu ameliyat sonrasında hastalar daha az ağrı hissederler ve hızlı iyileşme sonrasında yaşamlarına daha hızlı dönerler. Operasyondan aylar sonra bu izler tamamen iyileşir ve gözle görülemeyecek seviyeye gelir.



Kabul Ediyorum